Share on facebook
Share on twitter

SHARE

Fotoimbatranirea

Când ne referim la îmbătrânirea cutanată este important să facem diferența între îmbătrânirea biologică (cronologică) si fotoîmbătrânirea (cauzată de expunerea la soare).

Îmbătrânirea biologică este caracterizată de laxitate si subțiere a pielii, adâncirea liniilor de expresie (ridurilor), piele uscată. La acest tip de îmbătrânire se observă o încetinire a funcțiilor pielii, vindecarea este încetinită, iar echimoze (vânătăi) pot apărea mai usor.

În contrast cu îmbătrânirea biologică, fotoîmbâtrânirea se caracterizează printr-o culoare mai gălbuie a pielii cu zone intens pigmentate, piele mai laxă, mai uscată, riduri mai adânci, telangiectazii (mici vase de sânge vizibile), o textură a pielii mai aspră, rugoasă. În ceea ce priveste funcțiile pielii, în acest caz se observă o activitate neregulată a celulelor pielii, fapt care poate crea substratul potrivit pentru dezvoltarea cancerelor de piele.

Diferențe vizibile între aceste două tipuri de îmbătrânire se pot observa usor la persoanele în vârstă care s-au expus la soare versus cele care au evitat expunerea la soare.

Ca o regulă generală, persoanele care au folosit fotoprotecție (SPF, pălării, umbrele etc) vor avea un aspect al pielii mai întinerit decât persoanele de aceeasi vârstă care s-au expus la soare.

Chiar dacă expunerea la soare este principalul factor de îmbătrânire al pielii pe care îl putem controla, în acest proces intervin si alți factori externi precum mediul, agenții infecțiosi la care putem fi expusi, dieta etc.

Fotografia de mai sus reprezinta o comparație a două surori gemene: Twin A nu s-a expus la soare, versus Twin B care s-a expus la soare, fumatoare.

Sursa foto: https://www.onhealth.com/

 

 

ARTICOLE SIMILARE

5 2 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Comentarii interne
Vezi toate comentariile